Mats Molid

Mats Molid

Mats Molid är 36 år och utbildad bildpedagog på Konstfack i Stockholm, men är numera bosatt i Borås.  Han undervisar i nutida konst och formgivning på Bäckängsgymnasiet. Samtidigt driver han företaget Molidillustration, där han jobbar med grafisk form och illustrationer. Nu debuterar han även som barnboksförfattare med boken Du-blir en björn.

 

Boken, Du-blir en björn, är en avslappningsbok för de minsta som utspelar sig i en fantasimiljö. Den handlar om en liten björn som reser till olika platser och möter vänliga djur. Boken har till syfte att föra läsaren och lyssnarna in i ett avslappnande och harmoniskt sinnestillstånd.

 

– Jag ville skriva en barnbok som hjälper föräldrar och barn att slappna av tillsammans. Det skall vara en bok att somna till, en slags insomningsbok. Vi översköljs av information idag, som river upp och stressar våra sinnen.  Boken är tänkt som motvikt till en hektisk dag och ett alternativ till spännande barnbokslitteratur.  Det är en alternativ bok i en kommersiell förpackning, precis som jag själv.

 

Boken påbörjades i samband med en brytpunkt i Mats liv. Han hade i flera år rest runt i världen och arbetat som fotomodell.  År 2001 vistades han för tredje gången i New York och satsade på en skådespelarkarriär. En obotlig njursjukdom fick honom att reflektera över sitt liv. Han påbörjade ett andligt sökande efter inre frid och läkning. I New York kom han i kontakt med en hemlös konstnärinna från en känd och förmögen familj. De bearbetade våldsamma barndomsminnen och diskuterade konst. Mats visade sina teckningar och uppmuntrades till att ändra sitt liv.

 

Hemma i Sverige påbörjade Mats sin konstnärliga bana på Falkenbergs konstskola och bosatte sig i föräldrarnas sommarstuga.

 

– Det var en läkande tid. Jag levde ensam, kravlöst och i stillhet. Jag minns året som den mest harmoniska perioden i mitt liv. Kontrasten mellan New York och den folktomma stugbyn vid havet var slående. Tystnaden var magisk. Naturen liksom kröp in under skinnet och havsdoften och ljudet av vågorna verkade läkande. I fågelreservatet intill fanns hästar. Jag besökte dem ofta. En tidig höstkväll under solnedgången låg delar av flocken ner för att sova. Jag gick långsamt fram och lade mig ner och kelade med ett av fölen. Jag kliade det som om det vore en hund. Vid ett annat tillfälle provade jag även att lägga mig ner i gräset bland ett tiotal ungtjurar. De stod i en ring och ”betade” på mitt nysnaggade hår och bet mig i fötterna.  Det var en fantastisk tid!

Det kravlösa året vid havet gav Mats inspiration till boken Du. Det är i denna fria, prestationslösa anda han vill förmedla barnboken Du. Han vill att läsaren och lyssnaren i berättelsen blir björnen Du och njuter av naturen och djuren. Tag plats och låt er färdas in i stillheten och glädjen.

 

I april 2012 kom barnboken Rosa Joda.


 

 
Bokförlaget K&R AB