Madelene Lönnroos och Marie Pott

Madelene Lönnroos och Marie Pott

Madelene Lönnroos och Marie Pott.

Märtas första jakt – en barnbok om ett jaktäventyr


”Märtas första jakt” är en bok där Märta får följa med på en rådjursjakt. Hon får sitta på pass med jägaren Arne. När han fäller ett rådjur smäller det högt och Märta tycker allt att det är lite läskigt, men sedan ser hon att det inte är så hemskt som hon först trott. Hon ska nog bli jägare själv när hon blir stor.


Bakom boken står systrarna Madelene Lönnroos och Marie Pott. De har båda utformat texten och Madelene har illustrerat.


– Vi skrev boken om Märta för att vi tycker att barn bör få en bild av vad jakt är, och att det är ett sätt för människan att skaffa mat. I dag verkar det som att många barn tror att kött kommer från en fabrik, men vi vill visa varifrån det kommer egentligen. Nu kommer visserligen inte allt kött från vilt, men folk i allmänhet är allt mer intresserade av att äta vilt, säger de båda.


Både Marie och Madelene jagar själva och har barn som får vara med, både vid jakter och vid tillvaratagande av fällt vilt.


– Våra döttrar, som är sex och åtta år gamla, vet ganska mycket om att kött kommer från djur vid det här laget. Vi har höns och ibland måste vi avliva någon, kanske på grund av att den gjort sig illa och inte kan överleva, och flickorna har varit i närheten. Sen har de undrat om vi ska äta kyckling till middag, berättar Madelene.


– Vi hade en diskussion om vad kött är här om dagen och vi förklarade att det är musklerna på djuret. Det ledde till prat om människors muskler och att det också är kött, och det blev lite roligt. ”Tänk om man skulle steka sina armar”, sade åttaåringen, säger Marie.


– De har båda fått en väldigt osentimental inställning till mat som kött, ägg och mjölkprodukter och det känns bra att de har kunskap om vad de stoppar i sig.


Märta kommer att vara med i fler böcker framöver. I boken som är på gång just nu ska hon få vara med på en mjölkgård och få förklarat för sig om var mjölken kommer ifrån. Hon ska även få vara med i hönshuset där hönorna får kycklingar, och hänga med på fisketur, bland annat.

 
Bokförlaget K&R AB